Regulament pentru funcţionarea Comisiei de evaluare şi asigurarea calităţii
În conformitate cu Legea nr. 87/13.04.2006 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 75/12.07.2005 privind asigurarea calităţii educaţiei, având în vedere art.11 alin. 2, Colegiul “Spiru Haret” Ploiesti emite prezentul REGULAMENT.
Cap.I -Dispoziţii generale.
1 .La nivelul fiecărei organizaţii furnizoare de educaţie din România se înfiinţează o Comisie pentru evaluarea şi asigurarea calităţii.
2. Conducătorul organizaţiei este direct responsabil de calitatea educaţiei furnizate.
3. Conducerea operativă a Comisiei pentru evaluarea şi asigurarea calităţii
este asigurată de conducătorul organizaţiei sau de un coordonator desemnat de acesta.
4. Membrii Comisiei pentru evaluarea şi asigurarea calităţii,nu pot îndeplini funcţii
de conducere în instituţia de învăţământ, cu excepţia persoanei care asigură conducerea operativă a acesteia.
5. Calitatea educaţiei este ansamblul de caractaristici ale unui program de studiu şi ale furnizorului acestuia, prin care sunt îndeplinite aşteptările beneficiarilor, precum şi standardele de calitate.
6. Evaluarea calităţii constă în examinarea multicriterială a măsurii în care o organizaţie furnizoare de educaţie şi programele acesteia îndeplinesc standardele şi standardele de referinţă. Atunci când evaluarea este efectuată de însăşi organizaţia furnizoare de de educaţie, aceasta ia forma evaluării interne,iar când este efectuată de o agenţie naţională sau internaţională specializată, aceasta ia forma evaluării externe.
7. Asigurarea calităţii educaţiei este realizată printr-un ansamblu de acţiuni de dezvoltare a capacităţii instituţionale de elaborare, planificare şi implementare de programe de studiu, prin care se formează încrederea beneficiarilor că organizaţia furnizoare de educaţie îndeplineşte standardele de calitate. Asigurarea calităţii exprimă capacitatea unei organizaţii furnizoare de a oferi programe de educaţie în conformitate cu standardele anunţate.Aceasta este astfel promovată încât să conducă la îmbunătăţirea continuă a calităţii educaţiei.
8. Îmbunătăţirea calităţii educaţiei presupune evaluare, analiză şi acţiune corectivă continuă din partea organizaţiei furnizoare de educaţie, bazată pe selectarea şi adoptarea celor mai potrivite proceduri, precum şi pe alegerea şi aplicarea standardelor de referinţă.
9. Asigurarea calităţii se referă la următoarele domenii:
A. Capacitatea instituţională, care rezultă din organizarea internă din infrastructura disponibilă, definită prin următoarele criterii:
a) structurile instituţionale, administrative şi manageriale;
b) baza materială;
c) resursele umane.
B. Eficacitatea educaţională, care constă în mobilizarea de resurse cu scopul de a se obţine rezultatele aşteptate ale învăţării, concretizată prin următoarele criterii:
a) conţinutul programelor de studiu;
b) rezultatele învăţării;
c) activitatea de cercetare ştiinţifică sau metodică după caz;
d) activitatea financiară a organizaţiei.
C. Managementul calităţii, care se concretizează prin următoarele criterii:
a) strategii şi proceduri privind asigurarea calităţii;
b). proceduri privind iniţierea, monitorizarea şi revizuirea periodică a programelor şi activităţilor desfăşurate;
c) proceduri obiective şi transparente de evaluare a rezultatelor învăţării;
d) proceduri de evaluare periodică a calităţii corpului profesoral;
e). Accesibilitatea resurselor adecvate învăţării;
f). Baza de date actualizată sistematic, referitoare la asigurarea internă a calităţii;
g). Transparenţa informaţiilor de interes public cu privire la programele de studii şi, după caz, certificatele, diplomele ţi calificările oferite;
h). Funcţionalitatea structurilor de asigurare a calităţii educaţiei, conform legii.
Cap.2 -Componenţa Comisiei pentru evaluarea şi asigurarea calităţii.
10. Comisia pentru evaluarea şi asigurarea calităţii cuprinde:
a) 1-3 reprezentanţi ai corpului profesoral aleşi prin vot secret de consiliul profesoral;
b) un reprezentant al sindicatului reprezentativ desemnat de acesta;
c) un reprezentant al părinţilor;
d) un reprezentant al elevilor;
e) un reprezentant al consiliului local.
11. Din comisie mai poate face parte un reprezentant al angajatorilor.
Cap.3 –Atribuţiile Comisiei pentru evaluarea şi asigurarea calităţii.
12. Comisia pentru evaluarea şi asigurarea calităţii are următoarele atribuţii:
a) coordonează aplicarea procedurilor şi activităţilor de evaluare şi asigurare a calităţii, aprobate de conducerea colegiului, conform domeniilor şi criteriilor prevăzute la art. 5 din prezentul regulament;
b) elaborează anual un raport de evaluare internă privind calitatea educaţiei în colegiu. Raportul este adus la cunoştinţa tuturor beneficiarilor prin afişare sau publicare;
c) formulează propuneri de îmbunătăţire a calităţii educaţiei.
Cap.4 –Periodicitatea întrunirilor Comisiei pentru evaluarea şi asigurarea calităţii.
13. Pentru aducerea la îndeplinire a atribuţiilor prezentate la pct. 8 ,Comisia pentru evaluarea şi asigurarea calităţii se întruneşte în şedinţe odată la două luni şi ori de câte ori este nevoie.
14. În cadrul şedinţelor Comisiei pentru evaluarea şi asigurarea calităţii se va pune accentul pe cel puţin următoarele aspecte:
a) funcţionarea sistemului de asigurare a calităţii;
b) implicarea personalului în autoevaluarea, asigurarea şi îmbunătăţirea calităţii;
c) centrarea autoevaluării, asigurării şi îmbunătăţirii calităţii pe interesele elevilor;
d). nivelul performanţelor reale faţă de cele cerute şi identificarea de măsuri operative pentru eliminarea abaterilor.
Cap.5 –Competenţele şi responsabilităţile Comisiei pentru evaluarea şi asigurarea calităţii.
15. Comisia pentru evaluarea şi asigurarea calităţii ajută directorul colegiului în activitatea sa ca responsabil de calitatea educaţiei furnizate.
16. Comisia pentru evaluarea şi asigurarea calităţii va aduce la cunoştinţa întregului personal informaţiile şi responsabilităţile fiecăruia referitoare la ciclul autoevaluării.
17. Comisia pentru evaluarea şi asigurarea calităţii are acces la toate documentele şi informaţiile din toate spaţiile colegiului în scopul verificării dovezilor realizării performanţelor propuse.
18. Comisia pentru evaluarea şi asigurarea calităţii poate constitui echipe de autoevaluare pe domeniile de asigurare a calităţii prevăzute la pct.9.
19. Comisia pentru evaluarea şi asigurarea calităţii va centraliza Fişele de observare a predării şi a învăţării.
20. Odată la două luni, Comisia pentru evaluarea şi asigurarea calităţii va întocmi Formularul de monitorizare internă.
21 Comisia pentru evaluarea şi asigurarea calităţii primeşte rapoarte de evaluare parţiale de la echipele de evaluare constituite, pe baza cărora va întocmi raportul anual de autoevaluare la nivel de colegiu.
22. Pe baza raportului de autoevaluare, Comisia pentru evaluarea şi asigurarea calităţii va intocmi planul de îmbunătăţire a activităţii.
23. Comisia pentru evaluarea şi asigurarea calităţii îşi desfăşoară activitatea pe baza propriului plan de activitate şi a Manualului –Cadrul de asigurare a calităţii şi Cadrul de autoevaluare pentru furnizorii de educaţie şi formare profesională, anexa nr.2 la Ordinului M Ed.C nr.4489/09.08.2006
Cap.6- Dispoziţii finale
24. Prezentul regulament intră în vigoare de la data aprobării lui de către conducerea Colegiului “Spiru Haret” Ploiesti.
25. Prezentul regulament poate fi modificat pe măsura acumulării de experienţă în asigurarea şi evaluarea calităţii, cu aprobarea conducerii colegiului